понеделник, 20 октомври 2014 г.

Аматьорска лига, ІІ. кръг

В неделния следобед на 19.10.2014 в зала „Академик“ (Пловдив) се изиграха срещите от поредния кръг на Аматьорската лига по баскетбол, регион Пловдив.

Момчетата от БК „Панагюрище“ изиграха първата си среща срещу БК „Куклен“ - отбор, нивото на който по предварителна оценка приблизително отговаря на това на панагюрци. Макар началото на мача да потвърди това и играта да беше равностойна, рязкото спадане на защитната ни игра в края на първата четвърт и цялата втора доведе до там, че бързите и атлетични противникови играчи нанизаха дълга поредица безответни кошове и бързо се натрупа разлика от 20 точки. Принудителните смени на ключови позиции и треньорските прекъсвания не успяха да разбият навреме негативната тенденция и тя започна да се обръща чак в края на третата и четвъртата четвърт, когато отборът ни се успокои и заигра с познатия си уверен маниер, както в нападение, така и в защита. Резултатите не закъсняха, разликата беше стопена и в края на мача играта вече беше кош за кош. В последните няколко секунди при топка за БК „Панагюрище“ беше взето прекъсване и беше набелязана тактическа схема със заслон и освобождаване на играч за решителна стрелба от зоната за три точки. За съжаление заслонът не успя да спре противниковите бранители и те успяха чисто да блокират стрелеца. Резултат от тази толкова драматична среща – 44:46 в полза на БК „Куклен“.

В късната си среща панагюрци излязоха за протоколен мач срещу класния отбор на Медицински университет – Пловдив, в който титуляри са няколко опитни гръцки студенти, с видимо най-високата класа в турнира. Мачът беше изключително тежък за нас и отборът ни успяваше да накъсва играта на противника единствено с премерени тактически нарушения. Логично в края на мача постовете ни под коша натрупаха по пет лични нарушения и напуснаха игра, което допълнително улесни противника, който в края на мача закръгли разликата на точно толкова, с колкото дрийм тиймът на САЩ победи Сърбия на финала на Световното първенство по баскетбол това лято.

Радващото е, че момчетата от Панагюрище се опазиха от контузии, стараха и дадоха всичко по възможностите си дори и срещу превъзхождащ ни в класи противник. Не бива да забравяме, че отборът ни участва в тази лига с основната идея да даде възможност на заети възрастни панагюрци (учащи и работещи) да се занимават с любимия си спорт на едно по-високо ниво. Хубаво е, когато това води до победи, но не те са основната цел. Привличането на външни за града ни натренирани спортисти с опит по примера на други популярни отборни спортове лесно би могло да ни осигури не една и две победи, но то би ни лишило от по-ценното – всеки любител на играта да може да провери характера, уменията и куража си в играта с оранжевата топка. (Не бива да забравяме, че това е игра, изобретена в и за американските университети, която  е целено да съчетава едновременно супер-атлетизъм и определено интелектуално ниво - съвсем не леко предизвикателство.)
В тези две срещи адмирации за борбената си игра заслужи целият отбор в състав:

Димитър Котов
Александър Николаев
Петър Пайтаков
Стоил Милушев
Кръстьо Шопов
Стоян Христов
Петко Димитров
Велчо Карайлев
Никола Нинов
Цвятко Данеков
Илия Вълчев

Няма коментари:

Публикуване на коментар